Bea házi süteményei

Bea házi süteményei

Tojásmentes piskóták 2

2018. október 19. - Bea házi süteményei

Ahogy írtam, van még egy-két variációm, de ezek nálam nem mindig sikerültek ugyanolyan jól, mint elsőre.

Ha valaki szeretne kísérletezni, íme a receptek:

Tej és tojásmentes:

30 dkg liszt
15 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2,5 dl víz
1,5 dl olaj
1 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só

Átszitáljuk a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát, összekeverjük a cukorral. A vizet, olajat, ecetet egybeöntjük, majd a száraz alapanyagokhoz keverjük. Vanília kivonattal ízesítjük, a formát kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, majd előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Látható, hogy az arányok itt-ott eltérnek.

Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/tortak/piskota-tej-es-tojas-nelkul.html

Egy kevesebb összetevőből álló recept:

350 g liszt
12 g sütőpor
0,5 l tej
4 ek kakaópor
200 g barna cukor
1 csipet só

Ahogy az előzőnél szárazat és a vizes összetevőket összekeverni, majd 21x32 cm tepsibe töltjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig tűpróbáig sütjük.

Forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/1924228-tojasmentes-kakaos-piskota

A 3. verzió szerintem túl sűrű, bár az ízével nincs probléma, a receptet itt találjátok:
https://www.nosalty.hu/recept/tojasmentes-piskota

Jól bevált tojásmentes piskóta!

Ez a gyümölcsös, pudingos torta az elsők között készült el. Legalábbis, amiről kép is készült. :)

Piskótához:

2,5 dl növényi tej ( lehet vizet is használni)
10 dkg barna cukor
½ citrom leve (a citrom leve helyett lehet 1 evőkanál ecetet is)
1 teáskanál vaníliakivonat
6 evőkanál olaj
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 evőkanál holland kakaópor

Keverjük össze egy tálban a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat. Egy másikba szitáljuk át a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaót és a sót, majd keverjük össze a vizes és a száraz anyagokat.
Nem túl folyós, kissé sűrűbb tésztát kapunk, mint a tojásos verziónál. A formát kivajazzuk, zsemlemorzsát szórunk bele, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt sül meg. Tűpróbával ellenőrizzük.

Főzhetünk pudingot hozzá, díszíthetjük illetve gazdagíthatjuk az alap tésztát egy kis gyümölccsel.

Ez az a piskóta, ami mindig jól sikerül.

süti beállítások módosítása